Recentment ha estat notícia que l'Ajuntament i la Confraria de Pescadors ghan signat un conveni creació d’u per tal de tirar endevant la creació d'un centre cívic per al nucli de la Platja a l’antic cinema Iris. Els felicitem i ens felicitem per aquest acord ja que sens dubte es una bona notícia.
L’Alcalde ha aprofitant l’avinentesa per remarcar que “l’equip de govern té paraula i compleix les promeses electorals”. No recordem si el centre cívic va ser una promesa electoral, però segurament té raó ja que aquest tema s’arrossega, al menys, des de l’any 2005. Cal recordar que un conveni similar va ser signat a finals de 2005 per l’anterior alcalde, en presencia de l’actual alcalde, aleshores a la oposició. Es va fer la presentació del projecte del centre cívic però l’actual alcalde, al guanyar les eleccions al 2007, va paralitzar el projecte per fer-ne un de nou. Lamentablement aquesta forma de procedir es molt típica dels alcaldes que usualment es carreguen el que ha fet l’anterior. Conclusió final, cinc anys perduts.
Tampoc recordem que l’alcalde en el seu programa electoral proposes l’enderroc de l’edifici de la Confraria de Pescadors. El que si recordem es que a l’estiu de 2007 l’alcalde va dir que la Confraria “és un edifici que cal potencia, ja que és tot un símbol aquí a la platja”. Al mateix temps en la web del PSC es destacava la notícia de que l’equip de govern proposaria “declarar ‘bé cultural d’interès local’ l’edifici de la Confraria de Pescadors en previsió que en el futur pugui estar afectat per la llei de costes”. Pel que sembla ara no estan per la feina.
Al gener del 2008, aprofitant la visita del subdelegat del govern, l’alcalde va dir que en relació al passeig marítim hi hauria “una solució per a la salvaguarda de l’edifici de la Confraria de Pescadors”, afegint, a més a més, que “la confraria restarà al mateix lloc i haurà de ser probablement compartit amb la ciutat en forma d’equipament cultural o social. Això és compensarà a l’entitat en el marc de la nova dàrsena pesquera que hi haurà al Port”. Miri, Sr. Alcalde, per una vegada estem totalment d’acord amb vostè. I ens sembla que la Junta de la Confraria també hi estaria d’acord. Malauradament sembla que heu canviat d’opinió i ara esteu per l’enderroc. Com diuen: “Poderoso Señor es Don Dinero”.
En relació a l’esmentada dàrsena, a l’estiu del mateix any en una visita del portaveu en matèria de pesca d’ERC, el regidor de Comerç i Innovació va manifestar: “Estem treballant pel retorn de la flota i també per garantir la utilització i el futur de l’edifici de la Confraria de Pescadors”. I amb la notícia es destacava que “l’emblemàtic edifici està situat en zona marítimo-terrestre i la llei de Costes podria obligar a enderrocar-lo. L’Ajuntament i la Confraria s’hi oposen radicalment i l’equip de govern municipal ha posat en marxa mesures de salvaguarda de l’edificació i projecta donar-li un ús cultural”. Ni salvaguardes ni ús cultural, ara l’Ajuntament està per l’enderroc pur i dur. I la flota pesquera de Calafell s’ha perdut al retornar des del port de Vilanova. Possiblement encallada en els madalers de l’alcalde.
Al setembre de 2008, d’acord amb la informació apareguda en el Diari de Tarragona (24.09.2008) referent al catàleg dels edificis y construccions del patrimoni històric i arqueològic que es volia incloure en el POUM que s’estava elaborant, es feia esment del valor sentimental de la Confraria, que era un dels edificis a protegir. I en l’article es destacava que l’alcalde reconeixia “que estando en la oposición notó un momento de urgencia y de que se estaba perdiendo para siempre parte del patrimonio arquitectónico”. I manifestava que ”ver como se derribavan esas casas era como si te arrancasen tres muelas de golpe”. De llavors ençà, pel que sembla, l’alcalde ha descobert l’anestèsia i ja no li fa cap mal enderrocar l’edifici de la Confraria, per molt valor sentimental que tingui.
L’edifici de la Confraria no pot enderrocar-se de cap de les maneres. Els pescadors no ho volen, el poble no ho vol i l’Ajuntament no té cap dret per fer-ho. L’equip de govern de l’ajuntament no ha oblidar mai que l’edifici és el resultat de l’esforç del nostres pares, avis, besavis i altres avantpassats. I això mereix tot el nostre respecte.
Al contrari, la obligació de l’equip de govern es conservar l’edifici de la Confraria o vetllar per conservar-lo. I no val emparar-se en que la llei de costes ens obligarà a enderrocar-lo. Han de saber que la Sra. Alicia Paz Antolín, Directora General de Sostenibilidad de la Costa y del Mar del Ministrio de Agricultura i Medio Ambiente (MARM), que és la responsable de l’aplicació de la famosa llei de costes, ha manifestat, al diari ‘Informacion.es’ del 17.03.2010, que “Costas no va ha hacer nada en contra de los gobiernos locales” i ha ratificat que “la colaboración con los ayuntamientos es fundamental porque Costas no va a hacer nada en contra del parecer del gobierno local”. En altres paraules l’ajuntament pot, si vol, evitar l’enderroc de l’edifici de la Confraria.
La forma més senzilla es sense cap dubte declarar l’edifici de la Confraria un Bé Cultural d’Interès Local i negociar amb el MARM la seva conservació per a utilitzar-lo com museu i centre d’interpretació del món dels pescadors.
Creiem que amb aquesta solució tothom hi estaria d’acord. Esperem que l’alcalde, l’equip de govern i l’ajuntament en ple no perdin aquesta oportunitat històrica.
Colectiu Salvem la Confraria de Pescadors de Calafell
22 d'octubre de 2010